bjerge

Verden er blevet lille. Hvis du elsker at stå på ski, så behøver du ikke længere begrænse dig til vinteren. Fordi et eller andet sted i verden er der altid vinter. Du kan enten tage mod nord eller mod syd, og uanset årstiden vil du før eller senere støde på sne.

I Norges populære skiområder kan du stå på ski til efter påske. Er du til langrend, er mulighederne endnu bedre, så skal du bare følge vinteren, når den trækker sig tilbage mod nord.

Når du ikke længere kan finde sne der, kan du prøve Alperne. Der findes en hel del gletsjere, hvor du kan stå på ski hele sommeren.

Gletsjerskiløb er en særlig oplevelse. Solen er hamrende varm, mens luften er iskold. Så længe du befinder dig i solen, kan du være i T-shirt. Men så snart du kommer i skyggen bliver det iskoldt, fra det ene øjeblik til det næste.

Så nej, du kan ikke bare lade vinterjakken ligge derhjemme, når du tager på skitur om sommeren.

Husk vinterjakken, også om sommeren

Mange, der prøver sommerskiture for første gang, laver den fejl at de undervurderer vejret i bjergene. Det kan faktisk blive ganske alvorligt. Hver sommer skal de alpine redningstjenester rykke ud hundredevis af gange for at redde skiturister, der har fejlvurderet situationen.

Det er også nemt at tage fejl, når ikke man kender Alperne rigtig godt.

Der er flere faktorer, der kræver, at du også om sommeren skal huske en vinterjakke.

Vejret kan skifte meget hurtigt i bjergene

Du tror måske, det er sikkert, når dagstemperaturen er op på 25-30 grader. Men det er kun i solen. I skyggen er temperaturen måske kun 2-3 grader. Når du er i gletsjer højde, dvs. over 3000m, så kan skyer dannes lokalt. Alt, det kræver, er en lille ændring i luftstrømmene. Og det går lynhurtigt. Indenfor et par minutter er solen forsvundet, og der er en tæt dække af skyer eller tåge. Og lige så hurtigt er varmen pist væk, og det bliver frysende koldt.

Det er livsvigtigt at være klædt på til alle eventualiteter. En god vinterjakke er et must, når du tager på skitur i bjergene. Også om sommeren. Se mere på vinterjakker.dk.

Der stilles særlige krav til en vinterjakke, der bruges om sommeren

Om vinteren skal du jo bare have en jakke, der holder dig varm i de lave temperaturer. Hvor lave temperaturerne bliver, afhænger selvfølgelig af, hvor du befinder dig.

Når du tager på sommerskitur, er det en anden situation. Der møder du ikke bare kulde, men også varme. Din vinterjakke skal altså kunne håndtere ekstreme temperatursving, frem for konstant lave temperaturer.

Og når du står på ski, er temperaturen ikke det eneste du skal beskytte dig imod. Den sne, du møder på en gletsjer, er ikke den samme som den, du kender fra vinteren. Gletsjersne er ikke rigtig sne. Den består ikke af snefnug, men små, knivskarpe isklumper. Det er, fordi sneen tør op om dagen, men fryser igen om natten. Disse isklumper er som groft slibepapir, korn 30.

Derfor er det aldrig en god ide at stå på ski i T-shirt. Det mindste, ellers harmløse styrt, vil give dig alvorlige og smertefulde hudafskrabninger. Også derfor har du brug for en god skijakke til at beskytte dig mod de skarpe iskrystaller.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.